Startsidan Om oss Fotogalleri Medlemskap Kalender Artiklar Länkar Kontakta oss
63. Gardesskyttedivisionen (188. Gardesskytteregementet)

Text: Voronov & Psjennikov

I FHF:s ryska avdelning gestaltas spaningssoldater ur det sovjetiska 188. Gardesskytteregementet. Regementet utgjorde tillsammans med 190. och 192. Gardesskytteregementet den 63. Gardesskyttedivisionen. Gardestiteln delades ut till enheter som på något sätt utmärkt sig i strid. Gardesförbanden sågs som elittrupper som skulle leda Röda Arméns anfall. Enheterna fick förtur till den senaste materielen och soldater fick också högre lön.

63. Gardesskyttedivisionen (dessförinnan 8. Infanteribrigaden och 136. Skyttedivisionen) var en mycket aktiv enhet som deltog i stridsaktiviteter under nära nog hela kriget vid östfronten.

Den 16 mars 1942 omvandlades den 8. Infanteri Brigaden till 136. Skyttedivisionen och sattes in i försvaret av Leningrad, som vid denna tid var en belägrad stad. I Röda Arméns försök att häva belägringen sattes 136. Skyttedivisionen in vid flera offensiva operationer. Men det skulle dröja ända fram tills januari 1943 innan belägringen delvis kunde brytas. Den 12 januari stormar 136. Skyttedivisionen över floden Nevas is och skapar ett brohuvud som sedan snabbt utvidgas så att man kan bygga en järnväg och föra in mat och andra förnödenheter till den hårt lidande befolkningen i staden. I samband med detta, den 19 januari erhåller divisionen gardestiteln och blir 63. Gardesskyttedivisionen. Då brohuvudet trots allt var ganska begränsat försvårades underhållet av tyskarna som ideligen besköt det med tungt artilleri och det skulle ta ytterligare ett år innan belägringen helt kunde hävas.

I februari 1943 deltog 63. Gardesskyttedivisionen i slaget vid Krasny Bor, strax söder om Leningrad där man stred mot bl.a. den "Blå Divisionen" som utgjordes av spanska frivilliga. Detta var extremt hårda strider där spanjorerna tog förluster på uppemot 80% men trots detta lyckades hålla tillbaka ryssarna. I augusti bildar 63. Gardesskyttedivisionen tillsammans med 45. och 64. Gardesskyttedivisionerna den 30. Gardeskåren.

Under början av 1944 fortsatte striderna kring Leningrad i och med en stor sovjetisk offensiv. I februari samma år nådde Röda Armén brohuvudet vid Narva, gränsen mellan Ryssland och Estland där man gjorde halt. 63. Gardesskyttedivisionen blir nu förflyttade norr ut till gränsen mot Finland. Här deltar man under juni och juli i striderna på, och norr om, Karelska näset under Röda Arméns försök att tvinga Finland ut ur kriget. Detta var operationen som skulle leda till att Viborg togs av ryssarna och vidare till det berömda slaget vid Tahli-Ihantala, det största slag som någonsin stått på nordisk mark. 63. Gardesskyttedivisionen var där nära att bli omringade strax söder om Ihantala men höll ut och försökte sedan utan framgång ta Ihantala. Fälttåget slutar med att Finland byter sida i kriget och 63. Gardesskyttedivisionen dras tillbaka för återhämtning efter svåra förluster. I oktober 1944 var divisionen tillbaka och deltog i striderna som ledde fram till att Riga senare intogs.

Efter detta förflyttas 63. Gardesskytteivisionen till Kurlandsfickan där man också befann sig vid krigsslutet i maj 1945. Divisionen deltog sedan i firandet av segern genom att paradera genom Leningrad så som en av de divisioner som bröt belägringen.

(Bilden nedan: En spaningsgrupp ur 27. Gardesskyttedivisionen - Polen 1944.)


FHF 2011 All Rights Reserved