Startsidan Om oss Fotogalleri Medlemskap Kalender Artiklar Länkar Kontakta oss


Referensbilder
(Klicka för att se bilderna)

s = sommar
h = höst
v = vinter
smw = SM Wholesale
panther = Panther Store
___________

Tältdel
Blurred edge - smw (s)
Oak leaf A - smw (s)
Oak leaf B - smw (s)
Oak leaf A - original

Fältmössa M42
Oak leaf  A - smw (s)
Oak leaf B - smw (s)

Hjälmdok M40/42
Oak leaf A - original (s)
Oak leaf B - smw (s)
Planetree - original (s)

Smock M42
Blurred edge - smw
Blurred edge - original
Oak leaf A - smw
Oak leaf A - panther (s)
Oak leaf A -  panther (h)
Oak leaf A - original (s)
Oak leaf A - original (h)

Plane tree - original (s)
Plane tree 1/2 - original (s)
Plane tree 1/2 - original (h)

Uniformer
Jacka Dot 44 - smw
Jacka Dot 44 - original I
Jacka Dot 44 - original II
Jacka Dot 44 - original III
Byxor Dot 44 - smw
Byxor Dot 44 - original

Vinterkläder

Parka Oak A - smw
Parka Oak A - panther
Parka Oak A - original (h)
Parka Oak A - original (v)
Parka Oak A - original (vår)
Parka Blurred - smw
Byxor Oak A - panther
Byxor Oak A - original
Tumvantar Oak A - original
Tumvantar Oak B - original


Övrigt
Ansiktsnät
Kamouflage i Waffen-SS
Text: Olsson

Kort historik
De första experimenten med kamouflagetyg gjordes i liten skala redan under första världskriget utan att det kom att tas i bruk. Först med att börja använda kamouflage var italienarna som 1929 tog fram tältdukar med ett klart mönstertryck, ett mönster som faktiskt användes ända fram till 1982 av den Italienska armén. 1932 introducerade Wehrmacht tältdelar (Zeltbahn 31) i det sk Splintermuster vilka kom att användas av samtliga vapenslag under hela kriget. 1935 påbörjade Waffen-SS arbetet med att ta fram egna mönstertryck och under 1936 tilldelades enheter ur SS-Standarte "Deutschland" tältdelar och hjälmdok för tester i fält. 1938 kom de första smockarna och åter igen var det SS-Standarte "Deutschland" som utrustades för vidare tester.

När kriget bröt ut i september 1939 var det få enheter som hade fått ut kamouflage men  produktionen ökade snabbt då efterfrågan var stor. Under de tidiga åren rollades färgen på tyget för hand men 1940 övergick man till att trycka mönstren för att öka produktionskapaciteten. Med olika färgtryck på tygets båda sidor var det möjlighet att enkelt skifta mellan sommar/höst och höst/vinter. Kollektionen utökades efter fler tester och under 1940 startade en masstillverkningen av tältdelar, smockar och hjälmdok. I slutet av 1943 introducerade Waffen-SS sina egna fodrade vinterkläder i kamouflagemönster.

Under 1944 kom Erbsentarnmuster (dot 44), vilket var det första icke vändbara tyget och detta skiljde sig avsevärt från tidigare mönstertryck. I dot 44  tillverkades främst uniformer (M44 Drillichanzug) vilka var avsedda att bäras över eller utan fältuniformen. Meningen var att den skulle kunna användas både i strid och i arbete för att på så sätt ersätta både grötrocken och kamouflagesmocken och därigenom bidra till ekonomiska besparingar. Ett sista mönster (Leibermsuter) togs fram under krigets absoluta sluskede och var tänkt att ersätta alla andra mönster inom hela Wehrmacht, det hann dock aldig få någon spridning bland förbanden och var således väldigt ovanligt.

Tältdelar, smockar, hjälmdok och kamouflagekepsar tillverkade med få undantag av poplin vilket är ett kraftigt och tåligt bomullstyg. Uniformer i dot 44 mönster tillverkades i såväl bomull som olika syntettyger. Dessa uniformerna gjorde sig bäst sommartid då framför allt syntettygerna var tunna och inte erbjöd mycket skydd mot väder och vind.


Fodrad vinterparka m. byxor i eklövsmönster

Kamouflage i FHF
Fronthistoriska Föreningens medlemmar portätterar soldater under andra halvan av andra världskriget (1943-1945). Detta innebär att vi prioriterar mellan och senkrigsmateriel som inte sällan skiljer sig åt från den tidigare materielen. Detta gäller inte minst kamouflaget som användes inom Waffen-SS och som utvecklades och förändrades under hela kriget. En del materiel producerades i färre antal medans annan materiel bara kom att delas ut på vissa frontavsnitt eller till vissa förband. All materiel användes alltså inte av alla överallt. Detta är anledningen till att vi har valt att begränsa användningen av vissa persedlar eller helt satt stopp för andra.

I FHF skall man som medlem i den tyska avdelningen äga en tältdel med tillhörande jordspett (2 st), tältpinne (1 st) och tält lina (1 st). Tältdelen kan användas som poncho utan på uniformen eller som ett enkelt vindskydd alternativt knäppas ihop med andra tältdelar för att bygga ett tält, för detta krävs minst fyra tältdelar (+ 4 st jordspett, 4 st tältpinnar och 1 st tältlina).Utöver tältdelen som är det primära (bör alltså införskaffas först) skall medlemmarna även äga en smock, ett hjälmdok och en fältmössa M42. Smocken skall vara utav den senare modellen Typ II (M42). De tidigare modellerna M38 och M40 (Typ I) är inte tillåtet att använda.

Uniformer i dot 44 kamouflage är något som vi använder relativt sällan och skall därför ses som fritt tillval. Det samma gäller för den fodrade vinterparkasen med tillhörande byxor (skall bäras ihop), här är dock kravet att endast eklövsmönster (Eichenlaubtarn) och Rauchtarn är tillåtet att använda. Vi tillåter inte att våra medlemmar använder vinterparkaset i musgrått eller dot 44 mönster samt inga persedlar i italenskt mönster och Leibermuster. "Udda"persedlar kan i särskilda undantagsfall få användas efter tillåtelse.

Vanligaste kamouflagemönstren är eklöv A och B samt olika mönstertryck av det sk Platanenmuster. I övrigt är samtliga möster som tillverkades från 1942 och framåt tillåtet att använda.

Var man köper sitt kamouflage
För att vara säker på att köpa kamouflagepersedlar som uppfyller föreningens krav rekommenderar vi våra medlemmar att vända sig till SM Wholesale, Panther Store eller At The Front för inköp. SM Wholesale anses allmänt tillverka och sälja marknadens bästa tyska kamouflage tätt följt av Panther Store. Länkar till handlarna finns på vår länksida. De flesta handlarna benämner vanligtvis mönstren med engelska namn.

Blurred edge Rauchtarnmuster Rökmönster
Dot 44 Erbserntarnmuster Ärtmönster
Oak leaf Eichenlaubmuster Eklövsmönster
Palm tree Palmentarnmuster Palmträdsmönster
Plane tree Platanenmuster PlatanträdFHF 2013 All Rights Reserved