Startsidan Om oss Fotogalleri Medlemskap Kalender Artiklar Länkar Kontakta oss
En guide till det civila modet under perioden 1940-1945
Text: Effie

Då det pågick ett krig ute i Europa så styrdes modet starkt av ransoneringarna. Man fick hitta på nya material som inte inskräkte på krigsmaktens materialbehov, så som sådana framställda av cellulosa (träfiber), och lädersulan fick ofta vika undan för en i trä eller kork. Mängden tyg som fick gå åt till kläder var begränsat och det resulterade i kortare kjolar, mindre vidd i kläderna och ibland märkliga färgkombinationer.

Det var också vanligt att man sydde om gamla kläder till nya, såsom en kjol av ett par byxor, en barnkappa av en gammal rock, en damblus av en större herrskjorta eller ett skärp av en hatt så som ni kan se på bilden nedan:



Stickat var populärt, och även där repade man ofta upp gamla plagg och stickade nytt, för att på så sätt kunna hålla sig modern trots begränsade medel. Det pågående kriget gjorde även att modet tog influenser från de militära uniformerna, och många plagg från tiden är väldigt strikta i sitt formspråk.Trenchcoaten var t ex väldigt populär. Det rådde även ett sundhetsideal som hade dröjt sig kvar från 30-talet, där man skulle se så naturlig ut som möjligt, med minimalt med smink och ett hälsosamt leverne.
Om man nu ändå sminkade sig så var det ett rött läppstift och rouge som var vanligast. Oftast sminkade man inte ögonen. Var man dessutom i tjänst inom det militära så var smink absolut förbjudet.
 
Det bästa sättet att få en uppfattning om hur vanliga kvinnor klädde sig och såg ut under kriget är att titta i damtidningar från tiden, såsom Veckorevyn eller Husmodern. Dessa går att få tag på för en billig penning på exempelvis Tradera. Undvik så gott det går att titta på ”modebilder” då dessa inte ger en bra bild av hur den vanliga människan klädde sig, lika lite som bilder i modetidningar idag speglar vanligt folk. Titta på gamla familjefoton från tiden, eller andra foton från vardagen. Det var oftast enklare klädsel och frisyrer än man kan tro. Att titta på bilder på filmstjärnor är med andra ord missvisande.



Nedan följer en sammanfattning av hur man klädde sig i Europa (i USA såg det annorlunda ut) under kriget:


- DAMMODE -

Siluett:
Breda vadderade axlar, slank midja och höfter och axellångt lockigt hår.


Överdel på kläder:
Draperingar, rysch eller rynkat, vadderade axlar.

Halsringning:
Hög, rund, V-ringning, s.k. ”sweetheart”-ringning, små kragar.


Ärmar:

Korta eller långa. Puffärm.

Kjolar:
Slutar vid eller strax nedanför knät. Veck av olika slag. Inte överdrivet mycket vidd.

Byxor:
Byxor var överhuvudtaget inte vanligt på kvinnor i Europa. Bör undvikas.

Detaljer:
Sparsmakat med knappar, kontrasterande manschetter och kragar, påsydda fickor.

Skor:
Pumps med rundad tå och rejäl klack, sandaler och snörskor med klack. Kilklackar. Ransoneringen gjorde att det blev vanligt med sulor och klackar i trä eller kork.


Material:

Ull, bomull, lin, lättskötta konstmaterial, främst då sådana gjorda av cellulosa, såsom viskos.

Färger:

Dova, blågrå, buteljgrönt, mörkbrunt, grått, plommonlila etc. Enfärgade tyger eller småmönstrade. Även rutigt och fiskbensmönstrat.

Accessoarer:

Hattar i underliga former, stora väskor, skor med höga tjocka klackar. Turbanen och så kallade ”front tilt”-hattar blev populära.


Tröjor:
Stickade jumprar och koftor väldigt populärt. Finns stickmönster från tiden men även nytryckta att få tag på.

Underkläder:
Gördlar som var ämnade åt att förstärka siluetten på modet, strumpor med söm och underklänningar. Strumpor kunde vara svårt att få tag på, så ibland gick man så långt att man målade på benen för att få det att se ut som att man bar strumpor. Så har du inga strumpor med söm är det bättre att inte ha några alls.

Det rekommenderas även att man försöker undvika att använda strumpor från tiden då de oftast är väldigt sköra. Det finns många butiker som säljer bra strumpor med söm. De man helst ska ha är dock sådana som är formsydda och ”stumma” för att få det rätta utseendet.




- HERRMODE -

Siluett:

Även här en ”trekantig” siluett, med breda axlar och slanka höfter. Håret kortklippt i en klassisk herrfrisyr med sidbena, ev något längre och bakåtkammat. Mustasch (förutom tangorabatt) eller skägg ej på modet.

Skjortor:

Klassiska herrskjortor, med skillnaden att kragsnibbarna var längre och spetsigare. Vissa hade även löstagbara manschetter och kragar. Rutigt, randigt eller enfärgat.

Byxor:

Vida kostymbyxor med pressveck och oftast med uppvik längst ner på byxbenen. Hög midja, slutar ungefär vid naveln. Golfbyxor, skidbyxor och ridbyxor (s.k. ballongbyxor) användes vid friluftsaktiviteter.

Kavaj:

Breda axlar, breda slag, tre knappar för det mesta, formsydda i midjan. Dubbelknäppta kavajer med spetsiga slag även vanligt.


Skor:

Lågskor i läder med snörning. Oftast bruna eller svarta. Även tvåfärgade förekom. Kängor och pjäxor vid friluftsaktiviteter.




Accessoarer:
Hatt i Fedora-stil, ”gubbkepsar” (då hette de ”sportmössor”). Hängslen som fästes via knappar isydda i byxorna. Herrstrumpeband för att hålla uppe dåtidens strumpor som saknade bra resår och därför inte satt uppe av sig själva. Slipsar i randigt, rutigt eller prickigt. Flugor i samma mönster. Ärmhållare för att hålla skjortärmarna strama över underärmarna.

Tröjor:

Stickat populärt i form av tröjor, koftor eller slipovers. Finns stickmönster från tiden men även nytryckta att få tag på.

Underkläder:
Linne eller brynja under skjortan. Kalsonger i vid modell, mer lika shorts (boxermodell).

____________________________________________________________________________


Var kan jag hitta dessa kläderna? 

Har man tur kan man hitta det mesta på loppisar och second hand-butiker till ett bra pris, men det kräver att man vet vad man ska leta efter, och ett stort mått av tur. Det går ju självklart även att sy sina egna kläder, klädmönster från tiden är lätt att få tag på och det medföljer nästan alltid instruktioner för hur man syr dem.

Här nedan följer länkar till diverse hemsidor där det går att få tag på det mesta: 

  • Puttin' On The Ritz - Företag som nyproducerar 30- och 40-talskläder.
  • What Katie Did - Har bra strumpor med söm och vissa bra underkläder, tyvärr är dock de flesta alldeles för ”pin-up”-inspirerade.
  • Calzessa - Svensk sida som har strumpor med söm i olika prisklasser.
  • Juke Jive - Tysk sida som säljer herrkläder, både vintage och nyproducerat.
  • Moms patterns - Sida som säljer originalmönster för att kunna sy sina egna 40-talskläder.
  • Retrobelles - Sida där man mot en mindre avgift kan ladda ner guider till hår, smink och skönhet från 40-talet i PDF-format.
  • Darcy Clothings - Herrkläder
  • Dance Store - Säljer reproduktioner av 30- och 40-talsskor. Glöm inte att sula om dem bara, då de har danssula på som inte är gjorda för att användas utomhus!

Kläder kan också hittas på aktionssajter som eBay och Tradera samt på Etsy där priserna är fasta.