Startsidan Om oss Fotogalleri Medlemskap Kalender Artiklar Länkar Kontakta ossVanligt återkommande frågor och svar om uniformen och utrustningen

Fråga:
Jag ser att det endast tillåts att man införskaffar kängor och damasker, var inte stövlar vanligast bland tyska soldater?
Svar: Under 1943 och fram till krigsslutet tilldeldelades merparten av alla tyska soldater kängor.

Fråga: Skall kängorna vara svarta eller bruna (ofärgade)?
Svar: Bruna är att föredra.

Fråga: Får man använda andra kamouflagepersedlar än tältdelen?
Svar: Till skillnad från från hur det förhöll sig i Waffen-SS var tilldelningen av kamouflagepersedlar i Heer mycket sparsam. Få enheter fick t ex ut smockar och hjälmdok och vi har därför valt att inte tillåta detta. Det enda undantaget är den vändbara vinterparkan med tillhörande byxor som började delas ut i stort antal under slutet av 1942. Läs mer om vinterparkan längre ner.

Fråga: Får man använda civila kläder såsom strumpor, underställ och tröjor?
Svar: Det förekom att tyska soldater använde civila plagg och det kan därför vara tillåtet att få använda vissa sådana om man frågar innan och de bedöms som tidsenliga. Moderna strumpor, t-shirts och annat som inte anses tidsenligt är inte tillåtet. Undantaget är kalsonger där vi inte lägger oss i vad du använder, det finns dock tidsenliga modeller som vi kan rekommendera.

Fråga: Jag tycker att A-ramen verkar praktisk, är detta något man får använda?
Svar: Nej, A-ramen var något som främst delades ut och användes tidigt i kriget för att sedan bli allt mer ovanlig ju längre kriget pågick.

Fråga: Jag har sett att det finns Y-remmar och bälten tillverkade i canvas, är detta något som man får använda?
Svar: Som ny medlem skall du införskaffa en Y-rem och ett bälte i läder.

Fråga: Vad gäller för användningen av vinterpersedlar?
Svar: Det kan under vissa träffar och event när så deklareras innan vara tillåtet att få använda den vändbara vinterparkasen med tillhörande byxor i antingen splinterrarn eller sumpftarn. Den vändbara parkan i grått är inte tillåtet liksom anoraken ("Kharkov parkan"). Notera att man endast får använda vinterparkan tillsammans med byxorna och inte var för sig.

Fråga: Vilken grad skall jag ha när jag börjar?
Svar: Alla utan undantag börjar med manskapsgraden Panzergrenadier.

Fråga: Är det tillåtet att bära utmärkelser på uniformen?
Svar: I Die Panzergrenadiere kan man med tiden komma att tilldelas utmärkelser för bl a ett aktivt medlemskap. Utöver de utmärkelserna som har utdelats inom föreningen är inga andra tillåtna att bäras.

Fråga: Vad är det för vapen som gäller?
Svar: Som medlem skall du äga ditt egna vapen och som ny är det en K98 som gäller. Vi rekommenderar att man införskaffar en Denix K98 alternativt en airsoft variant.

Fråga: Jag tycker att ni verkar petiga. Går det verkligen att hålla koll på allas uniformer och utrustning?
Svar: Ja!